Een huisdier aanschaffen? Hier wat je moet weten

Misschien heb jij of je kind, als je die hebt, altijd al een huisdier gewild. Natuurlijk is het leuk om een diertje in huis te nemen, maar er komt veel bij kijken. In deze blog geef ik alle belangrijke informatie die je moet weten voordat je een huisdier aanschaft.

Allergieën

Als allereerst is het belangrijk om te weten of je niet allergisch bent voor het dier die je in huis wil nemen. Misschien weet je dit al, maar mocht je nog niet weten of je wel of niet allergisch bent, kun je het best een bezoekje doen aan je huisarts. Deze stap is echt van belang, want ik heb namelijk een konijntje aangeschaft zonder dat ik wist dat ik er heel erg allergisch voor was. Dit zorgde voor ernstige uitslag waardoor ik het beestje na een paar dagen al weg moest doen. Dit is niet alleen niet leuk voor jou, maar ook voor het diertje niet, omdat deze steeds moet wennen aan een andere omgeving.

Ruimte

Mocht het zo zijn dat je niet allergisch bent en uiteindelijk dus een huisdier in huis wil nemen, moet je gaan kijken of je er de ruimte wel voor hebt. Een diertje zoals een konijn bijvoorbeeld, kan niet de hele tijd in een kooi blijven, dus die moet de ruimte hebben om te kunnen spelen. Ook een te klein kooitje is niet prettig voor het diertje. Een kooi is erg belangrijk, want ook in het kooitje moet het diertje zich goed kunnen bewegen. Behalve de ruimte moet je ook na gaan of je huis wel bestendig is voor een diertje. Het kan namelijk zo zijn dat ze iets kapot maken/bijten. Al jij daar bang voor bent zou ik geen dier in huis nemen.

Ziektes & voer

Voor je een huisdier aanschaft is het belangrijk om te weten of het diertje gezond is. Vaccinaties zijn daarom heel belangrijk. Soms koop je ze al gevaccineerd, maar soms moet jij die als baasje ook zelf doen. Ook de verzorging van een huisdier kost veel tijd en gaat je maandelijks wel wat kosten. Maar om je diertje zo gezond mogelijk te houden is voer ook belangrijk. Bijvoorbeeld van Royal canin, dit voer kun je kopen bij een dierenspeciaalzaak. Het erg belangrijk om op het voer van je dier te letten, want er zijn veel dingen die zij niet mogen eten die wij wel eten. Mocht het gebeuren dat je huisdier iets binnen krijgt wat hij of zij niet mag, is het belangrijk snel actie te ondernemen.