Wees de ster in elk sollicitatiegesprek

Zoek je een nieuwe baan? Ben je altijd al goed geweest met cijfers en boekhouding, of zit je sowieso al in de financiële sector? Natuurlijk zijn er altijd wel financiële vacatures open, het bedrijfsleven staat altijd te springen om goede mensen in die categorie. Maar hoe zorg je er nou voor dat je ook echt aangenomen wordt? Hoe gedraag je je in een sollicitatiegesprek?

Presentatie is alles

De eerste tip is misschien een no-brainer, maar een eerste indruk is super belangrijk. Kom dus altijd op tijd. Rennend en zwetend en haastend binnenkomen is ook niet een heel goed idee, dus zorg dat je ruim op tijd bent. 10 minuutjes vantevoren, zoiets. Zorg ook dat je passende kleding aan hebt. Natuurlijk is een sollicitatiegesprek voor financiële vacatures iets heel anders dan een sollicitatiegesprek voor een bar. Zorg dus dat je nette kleding aan hebt. Het liefst een pantalon, nette blouse en stropdas. Bijpassend colbert is ook nooit weg. En leren schoenen eronder, geen sneakers.

Denk positief

Ben ook niet bang om de mensen die je gaan interviewen aan te kijken en goed de hand te schudden. Ja, zij besluiten of je bij hen mag komen werken of niet, maar het zijn niet je vijanden of je leraren. Jullie zijn gelijken, en je hoeft echt niet zenuwachtig te zijn. Als ze je uitnodigen voor een gesprek betekent dat dat ze de potentie in jou al gezien hebben, en je alleen nog in het echt willen meemaken. Hou dit in je achterhoofd en blijf goed doorademen, dan kom je veel relaxter over. Toon ook altijd belangstelling naar de interviewer toe en luister aandachtig. En misschien nog wel de belangrijkste tip: wees positief. Zowel naar jezelf toe, van tevoren, tijdens als na het gesprek. Voor welke sollicitatie dan ook, of het nu barman of financiële vacatures zijn, willen bedrijven positieve, hardwerkende mensen met een goede attitude. Als jij laat merken dat je positief in het leven staat, zijn mensen sneller geneigd om je aan te nemen (en heb je ook veel minder stress tijdens je gesprek).

Geloof dat je het kan, want dat is zo. Kom op tijd, kleedt je netjes en vertrouw op jezelf. Oh, en stay positive!