Zo houdt u de vijver in de tuin mooi: 5 tips

Wie een vijver in de tuin heeft, zal het meteen beamen: van een tuinvijver kunt u enorm genieten. Van de vijver zelf en de prachtige vissen die erin zwemmen. Maar ook van de planten in de vijver en het onderhoud aan de vijver, waardoor u heerlijk ontspant en tot rust komt. En het is natuurlijk lekke als je binnen voor het raam zit en de prachtige vijver, die u zelf hebt aangelegd, kunt zien. Als je zo’n genieter bent, is het wel cruciaal dat u de vijver in de tuin goed onderhoudt, zodat deze mooi blijft, niet overwoekerd met planten en de vissen genoeg zuurstof en ruimte hebben om in leven te blijven. U heeft immers geen vijver aangelegd om naar vies en troebel water te kijken. En natuurlijk evenmin om dode vissen in het water van uw vijver te zien ronddrijven. Maar hoe houdt u uw tuinvijver precies mooi? We hebben vijf tips op een rijtje gezet waar u als eigenaar van een tuinvijver voordeel mee kunt doen.

  1. De juiste vijverpomp kopen en goed installeren

Ten eerste begint het mooi houden van de vijver in uw tuin met een vijverpomp kopen die van goede kwaliteit is. Installeer de pomp op de juiste manier. Plaats deze zo diep mogelijk in de vijver of – als de waterpomp op de wal staat -op een verhoging. Verzeker uzelf ervan dat de slang op de pomp een grote diameter heeft, zodat het vermogen optimaal is!

  1. Zuurstofplanten in de vijver

Het is van groot belang dat er voldoende zuurstofplanten in uw tuinvijver zitten. Deze planten breken namelijk bacteriën af die ontstaan door plantenafval en door de uitwerpselen van vissen. Plaatst u geen zuurstofplanten, dan heeft u een aanzienlijk grotere kans op algenvorming in de vijver.

  1. Regelmatig het water schoonmaken

Als u regelmatig het water schoonmaakt, voorkomt u vervuiling van het vijverwater. Haal bijvoorbeeld elke week of om de week plantenresten en bladeren uit het water. Rotte bladeren in het water kunnen namelijk tot vissterfte leiden. Ook adviseren we u om regelmatig een derde van het water te vervangen door vers leidingwater.

  1. Snoeien van de waterplanten

Het is aan te raden om de waterplanten een aantal maal per jaar te snoeien. Dit moet tot ongeveer een derde van de totale lengte. Door te snoeien, groeiden de waterplanten beter!

  1. Zorg goed voor de vissen

Goed zorgen voor de vissen is noodzakelijk. Voorkom te veel vissen in de vijver, want dan vervuilt het water snel. Meet verder ook goed af hoeveel voer u de vissen geeft. Een overvloed aan voedsel stimuleert namelijk de algengroei!