beslissingen nemen op het water

Sinds wij zijn verhuisd naar de rand van het centrum van Haarlem hebben wij aanlegplekken voor boten voor de deur. In de zomer schijnt het hier ook gezellig druk te zijn met de boten die langs komen varen.
Het gevoel begon te kriebelen dat het misschien wel leuk zou zijn om zelf een sloepje aan te schaffen. Hij zou dan ook in ons zicht liggen wat voor ons een veilig gevoel zou geven. Beide waren we enthousiast over het idee maar de werkelijkheid maakte ons toch minder enthousiast.

 

Aanschaf van een sloep

Iedereen weet dat de aanschaf van een sloep duur is, je betaalt eigenlijk voor status. We hebben nog een leuk zakcentje dus dat is het probleem niet.
Bij het opzoeken waar je nog meer allemaal aan moet denken wanneer je een sloep beheert maakt je daarentegen echt een stuk minder enthousiast. Je hebt de kosten nog van je ligplaats, je benzine uiteraard maar jaarlijks onderhoud en de winterstalling zijn bedragen dat ik geen sloep meer wil kopen.
Het kost jaarlijks veel meer om een boot te onderhouden dan een auto en dat voor in Nederland. Je mag hopen dat je in het jaar 20 goede dagen hebt om daadwerkelijk te kunnen varen.

 

Een proeftochtje maken

Mijn man was nog steeds erg enthousiast over een sloep voor de deur. Ik stelde voor om toch maar eerst even een bootje te huren. Bij een bootje huren zijn namelijk al deze kosten per uur of per dag berekend en heb je al voor 60 euro de hele dag een sloep.
Als ik de 60 euro keer het aantal mooie dagen van 20 verdubbel ben ik veel goedkoper uit in het jaar dan dat ik een eigen sloep zou aanschaffen.
Op een zondag besloten voor we voor het eerst een boot te huren. De man was zeer vriendelijk en legde ons uit hoe het stuur reageerde en we kregen nog een paar kaarten mee met leuke vaarroutes. De meest gevaren route ging ook langs ons huis, leuk, die kiezen we.

 

Genoten op het water

Het blijft een feit dat zowel mijn man als ik het heerlijk vinden op het water. Het is rustgevend en de sfeer op het water is gewoon compleet anders dan op het land. Het maakt niet uit hoe groot je boot is of juist hoe klein, iedereen steekt netjes zijn hand naar je op.
De fles wijn en de hapjes maakte het compleet. We besloten halverwege de rit geen sloep voor onszelf aan te schaffen maar gewoon altijd een bootje te huren wanneer wij daar zin in hebben.