Op vakantie… Camper kopen of camper huren?

Als je een vakantie gaat boeken heb je met veel dingen rekening te houden. Waar ga je heen? Met wie ga je erheen? Hoe lang? Met het vliegtuig of een ander vervoersmiddel? In een hotel of in een appartement? Misschien is een caravan of een camper wel iets voor jou. Je hebt geen idee, dus om er een te kopen is misschien ook meteen zo drastisch. Een camper huren kan het ideale uitprobeersel zijn.

Camper huren om te kijken of het wat voor je is

Je weet van tevoren natuurlijk niet of een camper iets voor je is als je nog nooit met een camper op vakantie bent geweest – of als je überhaupt nog nooit in een camper hebt gezeten of gereden. Zelfs als je wel eens op vakantie bent geweest in een stacaravan of in een bungalow, weet je niet hoe het is om met een camper op vakantie te gaan. Een camper huren kan een nieuw avontuur zijn, dus je besluit eens op internet te zoeken wat ervoor nodig is.

Verschillende grootten campers, verschillende soorten rijbewijs

Als je aan een camper denkt, denken de meeste mensen aan zo’n groot, log ding dat heen en weer zwaait op de snelweg en niet harder gaat dan 100 km/uur. De associatie met een vrachtwagen wordt vaak gemaakt, ‘dus je zal ook wel een groot rijbewijs moeten hebben’. Gelukkig is dat niet zo! Het heeft te maken met het maximale gewicht van de camper en het maximale aantal zitplaatsen (zonder jezelf meegerekend).

Een camper huren kan dus ook met rijbewijs B (‘gewoon’ autorijbewijs). Het maximale gewicht van de camper mag dan maximaal 3.500 kilo zijn, en er mogen maximaal 8 zitplaatsen zijn (dus 9 met jou erbij). Als je een camper huren gaat die zwaarder is dan 3.500 kilo, maar minder zwaar dan 7.500 kilo (en wederom 8 personen maximaal), heb je rijbewijs C1 nodig. Meer dan 7.500 kilo + 8 personen wordt een camper huren mogelijk voor mensen met rijbewijs C. Maar een camper huren met 8 tot 16 personen wordt rijbewijs D1 gevraagd (ongeacht het aantal kilo’s dat de camper maximaal mag wegen); ten slotte is rijbewijs D vereist bij meer dan 16 personen (ook ongeacht het gewicht van de camper).

Kortom, een camper huren is voor iedereen mogelijk. De vraag is met hoeveel personen je bent. Probeer het eens uit, een camper huren! Goede reis, veel plezier op je vakantiebestemming.