Elektrische fietsen: beter dan de gewone fiets?

Wil je ook gezonder eten en meer bewegen in 2018? Maar lonkt die auto toch elke keer weer wanneer je boodschappen moet doen of er even kort tussenuit moet? Dan hebben we een ideale oplossing voor je: elektrische fietsen! Elektrische fietsen – of e-bikes – beschikken over een elektrische motor die trapondersteuning biedt tot wel 25 kilometer per uur. De motor wordt aangedreven door een accu, welke gemiddeld zo’n 80 kilometer kan afleggen zonder dat je deze opnieuw moet opladen. Elektrische fietsen zijn dus erg handig! Maar zijn ze beter dan de gewone fiets?

De voordelen van elektrische fietsen

Elektrische fietsen zijn eigenlijk een soort kruising tussen scooters en fietsen. Maar dan iets beter voor je gezondheid. Je denkt nu misschien: “Waarom zouden elektrische fietsen beter zijn dan gewone fietsen?”. Het hele punt achter deze logica is dat je veel sneller op een e-bike springt, dan op de gewone fiets. Wie als goede voornemen heeft staan dat hij of zij de auto vaker wil laten staan en meer in beweging wil komen, zal dit voornemen veel eerder behalen met elektrische fietsen dan met normale fietsen. Elektrische fietsen bieden tenslotte trapondersteuning tot 25 kilometer per uur en zijn geen complete vervanging voor het trappen zoals een scooter dat is.

45 of 25

Voor mensen die graag wat sneller willen rijden dan 25 kilometer per uur zijn er de Speed Pedelecs. Deze elektrische fietsen bereiken een snelheid van 45 kilometer per uur en worden daarom geclassificeerd als scooters. Het is daarom verplicht om een kenteken aan te vragen voor de Speed Pedelec. Ook is het noodzakelijk om een helm te dragen wanneer je op een Speed Pedelec rijdt. Het voordeel van elektrische fietsen is dus dat je ook nog eens een keuze krijgt tussen 25 kilometer per uur en 45 kilometer per uur. Dat wordt bij normale fietsen erg moeilijk!

De accu opladen

Een gemiddelde accu van elektrische fietsen heeft een actieradius van 80 kilometer. Dat wil zeggen dat je ongeveer 80 kilometer op de e-bike kunt rijden voordat de accu leeg is en je deze weer moet opladen. 80 kilometer zou meer dan genoeg moeten zijn voor de meeste mensen om twee dagen te kunnen fietsen zonder op te hoeven laden. Hopelijk heb je in dit blog wat meer geleerd over elektrische fietsen. Overweeg je er zelf eentje aan te schaffen? Fiets dan altijd een testrondje voordat je over gaat tot koop!