Tips voor het stylen van een stellingkast

Een sfeermaker in huis dat ook nog eens praktisch is? Ga voor de stellingkast! Bij de een staat de kast vol met boeken, terwijl bij de ander alleen prullaria te vinden is. Maar omdat de kast open is, is het juist leuk om er eyecatchers in te plaatsen. Open kasten zijn er om gezien te worden.

Wij hebben de leukste en meest handige tips voor je verzameld. Zo kun jij je eigen stellingkast inrichten zonder dat het een rommeltje wordt. Laat je inspireren door de tips hieronder en haal je mooiste servies en duurste kaarsen uit de kast om te showen.

Verschillende vormen en formaten

Een stellingkast waarin alle items op gelijke hoogte staan, wordt na een tijdje een saai aanzicht. Mix daarom een rijtje boeken met een mooie kleine cactus. En plaats op de plank erboven een schilderij met daarnaast een lamp. Plaats onvoorspelbare items naast elkaar en wees niet bang om te experimenteren met verschillende vormen en maten.

Kies een kleur

Door te kiezen voor één bepaalde kleur houd je orde in je stellingkast. Uiteraard mag je de kleur in verschillende tinten terug laten komen, maar zorg ervoor dat je er geen kermis van maakt door een arsenaal aan kleuren te kiezen. Kies een basiskleur en voeg daar bijvoorbeeld groen aan toe. Kies een mooie plant, een kussen in een andere kleur groen en groen schaaltje. Zo creëer je eenheid, orde en rust.

Samen tot een eenheid

Je hebt vast wel van die prulletjes in je kast liggen waar je eigenlijk niet zoveel mee doet. Verzamel alles en maak er groepjes van. Zo tover je prulletjes om tot een groepje ware eyecatchers. Dat ouderwetse kopje dat je van je oma gekregen hebt, vormt samen met dat oude sieradenbakje en een klein standbeeldje een mooie eenheid voor in de stellingkast.

Doseer de ruimte

Ondanks de tips die we je gegeven hebben over het inrichten van stellingkasten, hebben we nog een laatste tip voor je. Stop de stellingkast niet te vol met spullen, maar houd plekken open. Hierdoor wordt de kast strakker en oogt het geordend. Neem daarnaast tijdens het stylen een aantal keer afstand van de kast om het geheel te bekijken. Zo zie je snel of de open plekken in balans zijn met de gevulde plekken.