Strandtrailer

Een strandtrailer is een handig vervoersmiddel om een boot van bijvoorbeeld een kampeerplaats naar het strand of de trailerhelling te brengen. Om vervolgens de boot in het water te laten. Een strandtrailer heeft twee achterwielen en een neuswiel. Aan voorzijde zit een handvat waar de trailer kan worden opgetild. Daarom wordt zo’n trailer ook wel vaak een handtrailer genoemd. Dit omdat de trailer in tegenstelling tot een wegtrailer kan een handtrailer makkelijk worden meegenomen. Er zijn verschillende type’s, de handtrailers worden voornamelijk gebruikt voor rubberboten en zeilboten. Maar ook kleine polyester boten.

Strandtrailer voor een Rubberboot

Voor Rubberboten is een strandtrailer een handige oplossing. De trailers worden gebruikt op de camping maar ook voor een dagje varen. Vaak is een parkeerplaats een eindje van het strand. Met een handtrailer kan er zonder aanhang trailer naar de plaats van bestemming worden gereden. Zowel de boot als de handtrailer kunnen in de kofferbak van de auto worden meegenomen. Voor een rubberboot is het handig als er twee rollen op de trailer zitten om de drijvers op te dragen. Op het strand op de helling kan de rubberboot dan geleidelijk in het water worden gegleden.

Strandtrailer voor een Zeilboot

Voor zeilboten is een kleine trailer onmisbaar, vaak wordt deze gecombineerd met een wegtrailer. De handtrailer kan op de wegtrailer worden geschoven. Vervolgens op bestemming van de trailer worden gehaald. Omdat de formaten en vormen van verschillen zeilboten zijn er ook heel veel varianten strandtrailers voor zeilboten verkrijgbaar. Bijvoorbeeld een Optimist trailer is een veel verkocht model strandtrailer.

Strandtrailer Wielen

Een strandtrailer is er met verschillende wielen. De meest bekende wielen zijn de luchtbanden en de anti-lek banden. Het voordeel van luchtbanden is dat deze een betere vering hebben op een verharde/onverharde weg waardoor de trailer minder snel gaat hobbelen. Het nadeel is dat deze banden relatief snel aan vervanging toe zijn. Omdat strandtrailers veelal wordt gebruikt bij mooi weer heeft de warmte van de zon invloed op de luchtbanden. De banden kunnen uitgedroogd raken of ontploffen doordat ze uitzetten door de zon. Daarom is het belangrijk dat luchtbanden niet te lang in de brandende zon komen te staan.